Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Projekti Centra za regionalizam
 

 

Ekspertska analiza o nerešenim pitanjima između zemalja potpisnicama Dejtonskog sporazuma-imovinski i statusni problemi građana

Dužina trajanja projekta: oktobar 2011. - oktobar 2012.
Projekat je podržan od strane Direktorata za proširenje Evropske unije

Nerešena statusna i imovinska pitanja izbeglih i raseljenih lica  predstavljaju  ogroman problem u zemljama Dejtonskog sporazuma odnosno u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Od 2 miliona izbeglih i raseljenih lica u četiri pomenute zemlje, jedan  deo njih je rešio pitanje državljanstva  dok  znatan broj nije, zbog čega nastaje  niz  problema u oblasti imovinskih prava  i prava stečenih po osnovu rada.

U okviru ovog projekta koji realizuje Centar za regionalizam zajedno sa  mrežom nevladinih organizacija Igmanska inicijativa, formirana je grupa nezavisnih eksperata koji će kroz komparativnu analizu međunarodnih obaveza, standarda i normi i zakonskih okvira zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma doći do predloga i ostvarljivih rešenja za pojedine  statusne I imovinske probleme građana. U radu nezavisnog ekspertskog tima  učestvuju i predstavnici nadležnih ministarstava iz sve četiri zemlje. Preporuke ekspertskog tima biće uručene premijerima i predstavnicima nadležnih ministarstava, parlamentarnih odbora i međunarodne zajednice u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma. Projektom je predviđena i medijska kampanja koja obuhvata i produkciju dokumentarnog filma.


povratak na stranicu PROJEKTI


 

 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.