Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Projekti Centra za regionalizam
 

 

Unapređenje interparlamentarne saradnje između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma uz korišćenje iskustava nordijskog modela saradnje.

Opšti cilj projekta bio je prenošenje pozitivnih iskustava i dobre prakse Nordijskog saveta, kao i osmišljavanje odgovarajućeg modela saradnje za zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma kroz institucionalizaciju interparlamentarne saradnje. Realizacija projekta je počela u junu 2012. na okruglom stolu održanom u Podgorici gde je nordijski model saradnje predstavljen predstavnicima parlamenata i drugih nadležnih državnih institucija iz četiri zemlje. Pored okruglog stola održana je konferencija za štampu u cilju predstavljanja primene dobre prakse Nordijskog saveta široj javnosti. Okrugli stolovi i konferencije za štampu su takođe organizovani u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. U okviru projekta poslanici parlamenata sve četiri zemlje su pozvani kako bi sa ekspertskim timom Igmanske inicijative identifikovali prioritetne oblasti saradnje u ovom trenutku. Idetifikovane su sledeće oblasti: slobodno kretanje radne snage, zaštita životne sredine, energija, ekonomija i kultura. Sastanak između četiri kopredsednika Igmanske inicijative i predsednika parlamenata Hrvatske, Srbije i Crne Gore i potpredsednika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je 10. juna 2013. u Skupštini Republike Srpske u cilju predstavljanja nalaza ekspertskog tima Igmanske inicijative i usvajanja njihovih preporuka.

Projekat je finansiran od strane norveške ambasade u Beogradu. Kao rezultat napora u okviru ovog projekta Igmanska inicijativa je započela da radi na poboljšanju interparlamentarne saradnje u oblasti slobodnog kretanja radne snage.


povratak na stranicu PROJEKTI


 

 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.