Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Statusna i imovinska pitanja
 

22. SESIJA IGMANSKE INICIJATIVE
14. oktobar 2011.

Osnovna poruka 22. sesije Igmanske inicijative, održaneu Beogradu 14. oktobra 2011. godine pod nazivom Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regije, bila je da evropsku perspektivu  u regionu Zapadnog Balkana treba između ostalog graditi na dobrosusedskim odnosima koji podrazumevaju rešavanje mnogih otvorenih pitanja među državama potpisnicama Dejtonskog sporazume.

U Palati Srbija u Beogradu,   22. sesija Igmanske inicijative  okupila je preko 200 učesnika, predstavnika međunarodne zajednice,  nevladinih organizacija, gostiju i novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Domaćin skupa čiji su učesnici bili  predsednik  Srbije Boris Tadić,  predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik  Crne Gore Filip Vujanović kao i predsedavajući  Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, bio je Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative iz Srbiju.
On je otvarajući skup podsetio da je na 21. sesiji Igmanske inicijative   identifikovano  pet ključnih pitanja koja su još uvek ostala nerešena u međusobnim odnosima država potpisnica Dejtonskog sporazuma.To su granice i izbeglice, procesuiranje ratnih zločina, sukcesija  i statusna i   imovinska pitanja građana.
- Igmanska inicijativa  je uz podršku Evropske unije  počela rad na projektu  koji se odnosi na statusna i imovinska pitanja građana  i prve rezultate tog  ekspertskog rada mi već imamo. Zastoj oko ostalih pitanja- granice , sukcesija, podrazumeva dizanje kvaliteta međusobnih odnosa i veću spremnost za suočavanje sa parošlošću...Konačno moramo sačiniti  jedan dugoročniji plan uljuđivanja ovih prostora.Mi u Igmanskoj inicijativi ga vidimo kao mogući proces  skandinavizacije Balkana....Kada govorimo  o skandinavizaciji mislimo  da bi se  neka pozitivna iskustva iz nordijskog modela saradnje i Nordijskog saveta mogla preneti i na zemlje Dejtonskog sporazuma.Igmanska inicijativa će uz pomoć naših prijatelja iz  Nordijskog saveta ministara ,  raditi na tome narednih godina, rekao je,  Aleksandar Popov.
Goste i učesnike 22. Sesije pozdravili su i ostali kopredsednici Igmanske inicijative, Vehid Šehić iz BiH je istakao da je neophodno sankcionisati ratne zločine i da će Igmanska inicijativa učiniti sve da „napravi drugačiji ambijent u regionu“, a Zoran Pusić kopredsednik iz Hrvatske je imao veoma slikovito poređenje rekavši „da je bilo dosta balkanizacije Balkana i da treba učiniti skandinavizaciju Balkana“. Branko Lukovac kopredsednik iz Crne Gore je istakao potrebu međusobnog pomaganja država u regionu kao uslova za brže rešavanje problema. U ime Fondacije Fridrih Ebert koja je bila suorganizator skupa u Beogradu, učesnike i goste 22. Sesije pozdravio je direktor Mihael Erke.

PORUKE DRŽAVNIKA
Boris Tadić, predsednik Republike Srbije:-
-Europska perspektiva bila je i ostala suštinski zamajac stabilizacije i razvoja čitave regije, i zajednički strateški cilj može biti ostvaren isključivo jačanjem suradnje i dijalogom utemeljenim na uzajamnom pomirenju. Srbija je u tom procesu proteklih godina učinila ogroman napredak na polju regionalne suradnje, što je potvrdila i Europska komisija u posljednjem izvještaju.

Ivo Josipović, predsednik Republike Hrvatske
-Imamo odgovornost prema našim susjedima, da ne izvozimo krizu, da ne stvaramo neprijatelje i da ne izbegavamo svoje obaveze.Istina nije lagana, ali je partnerstvo nužmo.. ne samo kada je reč o “gorućim” pitanjima povjestiu, već i o rješavanju pitanja nestalih osoba, izbjeglih, sukcesije, imovine i odgovornosti za ratne zločine….

Filip Vujanović, predsednik Republike  Crne Gore
- Napredak naše četiri države, prirodno različit, ali nesumnjiv za sve, potvrđuje da smo odlučni da i dalje afirmišemo i unaprijedimo regionalnu stabilnost i saradnju.
Ako je ukupni region stabilan preduzeće i preduzetnici regionalno sarađuju, postoje uslovi za brojne i visoke investicije, uspješne privatizacije, povoljno poslovanje banaka. Jednom riječju za uspješnu ekonomiju, a time i veći životni standard građana.

Željko Komšić, predsednik predsedništva Bosne i Hercegovine
-Naši međusobni odnosi na nivou šefova država su primjer kako bi regionalna saradnja trebalo da izgleda u svakoj oblasti. To je zato što dijelimo zajedničku viziju o Zapadnom Balkanu kao sastavnom dijelu Evropske unije….ipak, smatram da vlade naših država moraju intenzivirati aktivnosti na rješavanju spornih pitanja, kako bilateralnih, tako i multilateralnih.
Komšić je zahvalio organizatorima ove sesije “ jer su omogućili da o ovome razgovaramo, promovišemo evropske vrijednosti i otvoreno razgovaramo o problemima koje imamo na tom zajedničkom putu”.


Štefan File, komesar za proširenje Evropske unije
-Države Zapadnog Balkana učinile su mnogo na uspostavljanju trajnog pomirenja, razumevanja i izgradnji regionalne saradnje a to su ključni principi u nedavno usvojenoj strategiji proširenja EU za 2011. godinu. Smatram da Igmanska inicijativa nudi veoma dobru platform za definiciju problema i promovisanje zajedničkih rešenja.
Ističući značaj pitanja izbeglica, File je pohvalio napore Igmanske inicijative i obećao pomoć Evropske komisije u rešavanju tog pitanja.

Na popodnevnom zasedanju 22. Sesije Haldor Askrimson, generalni sekretar Nordijskog saveta ministara prezentovao je nordijski model funkcionisanja međugraničnih  odnosa susednih zemalja, čija iskustva bi mogla biti od koristi u procesima razvoja regionalne saradnje između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Minut ćutanja za Živorada Kovačevića

Gosti i učesnici 22. sesije Igmanske inicijative su u znak sećanja na Živorada Kovačevića, dugogodišnjeg člana Saveta Igmanske inicijative, minutom ćutanja odali poštovanje  njegovom dugogodišnjem radu u antiratnim aktivnostima i pomirenju u regionu.

Prvi projektni rezultati

Tokom održavanja 22. Sesije prezentovani prvi rezultati ekspertskog tima koji radi na projektu o statusnim i imovinskim pitanjima sa kojima se susreću građani posle raspada nekadašnje SFR Jugoslavije.Tim povodom su štampane dve publikacije: Preliminarni izveštaj ekspertske grupe i Nordijski model saradnje i mogućnosti njegove primene.
Nosilac ovog projekta je mreža NVO Igmanska inicijativa a projekt je  podržala Evropske unije.

IZJAVA O PARTNERSTVU
Dokument o partnerstvu za evropsku budućnost regiona na zasedanju 22. sesije Igmanske inicijative potpisali su u Beogradu predsednik  Srbije Boris Tadić,  predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik  Crne Gore Filip Vujanović kao i predsedavajući  Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.