Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Statusna i imovinska pitanja
 

IGMANSKA INICIJATIVA ISTAKNUTI PARTNER U PROCESU REGIONALNOG POMIRENJA
12. novembar 2011.

Komisija za proširenje Evropske unije ovih dana je Evropskom parlamentu i Savetu  sačinila izveštaj o strategiji proširenja Unije i glavnim izazovima tog procesa u 2011.-2012. Analizirani su ključni segmenti na kojima počiva proces pridruživa i tom prilikom markirana nerešena pitanja između zemalja Zapadnog Balkana koja usporavaju reformske procese neophodne za dobijanje zelenog svetla u procesu sticanja stautsa kandidata za pridruživanjeu EU.
Komisija je posebno analizirala ulogu nevladinih organizacija i civilnog društva u procesu pomirenja među državama, odnosno građanima koji žive u regionu  Zapadnog Balkana. Tim povodom Komisija je istakla izuzetno važnu i uspešnu ulogu koju na ovom području  društvenog delovanja imaju tri mreže nevladinih i civilnih organizacija.To je Inicijativa mladih za ljudska prava, za istinu i pomirenje, Komisija REKOM  kao i mreža nevladinih i civilnih organizacija Igmanska inicijativa. I u prošlogodišnjem izveštaju iste Komisije o napredku  Srbije u pridruživanju  prema Evropskoj uniji, u odreljku o regionalnoj saradnji, Komisija je istakla pozitivnu činjenicu da je   predsednik Republike Srbije, Boris Tadić bio gost  na svečanoj sesiji  Igmanske inicijative  kojom je  29. maja 2010. godine u Sarajevu  obeležena destogodišnjica njenog osnivanja.


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.