Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Održana promocija knjige Prof. dr Marijane Pajvančić
“Ustavni okvir regionalne države-primer Srbije”

Novi Sad, 10. novembar 2009. godine

Održana promocija knjige Prof. dr Marijane Pajvančić “Ustavni okvir regionalne države-primer Srbije”Održana promocija knjige Prof. dr Marijane Pajvančić “Ustavni okvir regionalne države-primer Srbije”Održana promocija knjige Prof. dr Marijane Pajvančić “Ustavni okvir regionalne države-primer Srbije”


Centar za regionalizam iz Novog Sada i Pokrajinski sekretarijat za regionalnu i međunarodnu saradnju organizovali su promociju knjige prof. dr Marijane Pajvančić “Ustavni okvir regionalne države-primer Srbije”.

Na promociji knjige pored autorke, govorili su Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam i Prof.dr Jovan Komišić recezent knjige.

Ovo delo nastalo je kao rezultat dugog rada i nastojanja da se objedine svi različiti predlozi Ustava Srbije koji su nastali u okviru rada ekspertske grupe Centar za regionalizam.

Prof. dr Marijana Pajvančić, autorka knjige – rezultati mojih istraživanja pokazali su zapravo  da su svi dosadašnji predlozi Ustava bili daleko liberalniji nego što je Ustav koji je usvojen. U mnogim od ovi predloga Ustava, poštovani su standardi evropskih regiona, načini na koji se definišu nadležnosti regiona i slično, da bi evo mi sa sadašnjim Ustavom zapravo dobili jedan ograničeni prostor za regionalni razvoj.

Ovom knjigom autorka je ukazala da pravo građana na pokrajinsku autonomiju koje se garantuje osnovnim ustavnim načelima nije dosledno izvedeno i da autonomija i lokalne zajednice nisu ustavne nego zakonske kategorije. Tvrdnje su potkrepljene nalazom Venecijanske komisije koja je kritikovala Ustav Srbije par meseci po njegovom donošenju.

Sva ova i druga zapažanja pomenute oblasti čitaoci mogu pronaći u knjizi “Ustavni okvir regionalne države-primer Srbije” čije je izdavanje omogućio Pokrajinski sekretarijat za regionalnu i međunarodnu saradnju u okviru projekta “Open days 2009” koji realizuje Centar za regionalizam iz Novog Sada.

  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.