Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Zatvoreni posebni birački spiskovi - Romi neposredno biraju svoj nacionalni savet


Zatvoreni posebni birački spiskovi - Romi neposredno biraju svoj nacionalni savetZatvoreni posebni birački spiskovi - Romi neposredno biraju svoj nacionalni savetZatvoreni posebni birački spiskovi - Romi neposredno biraju svoj nacionalni savetZatvoreni posebni birački spiskovi - Romi neposredno biraju svoj nacionalni savet


Local Government and Public Service Reform Initiative (LGI) Budimpešta, podržala je kampanju koju je Centar za Regionalizam iz Novog Sada organizovao za upis u poseban birački spisk (PBS) i formiranje nacionalnog saveta Roma. Upisom u ovaj birački spisak pripadnici romske nacionalne manjine stiču mogućnost da biraju svoj nacionalni savet koji predstavlja legitimnog predstavnika nacionalne manjine pred organima države i vlasti republike Srbije.

Ova kampanja je u drugoj polovini februara i marta 2010. godine  vođena na jugu Srbijeu mestima Leskovac, Bujanovac, Medveđa, Preševo, Vranje i Vlasotince,  kao i na istoku Srbije u mestima Zaječar, Bor, Knjaževac, Boljevac, Negotin. Na početku kampanje treneri Centra za regionalizam su za predstavnike romskih organizacija iz navedenih mesta održali  seminar – trening na kojima su učesnici bili upoznati sa suštinom Zakona o nacionalnim  savetima, kao i o praktičnim koracima koje treba preduzeti na formiranju posebnog biračkog spiska.

Centar za Regionalizam je nakon toga, putem svojih aktivista na terenu koordinirao rad na upisu u poseban birački spisak za romsku zajednicu u navedenim opštinama. Rezultat svih navedenih aktivnosti tokom kampanje je upis preko 4000 Roma u PSB u ova dva područja.

Na ovaj način se značajno doprinelo  ispunjenju neophode kvote, tako da će Romi neposredno birati svoj nacionalni savet, koji će biti osnova njihove manjinske samouprave u skladu sa Zakonom o nacionanim savetima.

  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.