Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Ponosni na Novi Sad, drugi gradovi da slede primer
17. oktobar 2008. godine

Koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i Igmanska inicijativa sa velikim  zadovoljstvom primile su vest da je gradska Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi prihvatila naš predlog da jedan prolaz/pasaž u Novom Sadu ponese ime Srđana Aleksića, jednog od vrlo retkih istinskih heroja rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Ponosni smo zbog toga što je Novi Sad prvi grad na prostoru bivše SFRJ koji je shvatio da se herojstvo Srđana Aleksića ne sme zaboraviti, da ono jeste simbol, odnosno put ka katarzi i ozdravljenju jednog društva, kao i put ka normalizaciji odnosa i obnavljanja prijateljstva između zemalja i naroda u regionu.

Ime Srđana Aleksića je i snažan simbol borbe za vrednosti zajedničkog života, simbol koji je itekako važan za Novi Sad, grad koji počiva na vrednostima različitosti, tolerancije i suživota. Imenovanje pasaža/prolaza po Srđanovom imenu snažna je poruka građanima ne samo Novog Sada, već i cele Vojvodine i Srbije, da niko ne može i ne sme biti proganjan ili na bilo koji način diskriminisan zbog svoje verske, rasne, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti.

Sigurni smo da će primer Novog Sada slediti i drugi gradovi bivše Jugoslavije.

Da podsetimo, Srđana Aleksića ubila su četvorica uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, pošto im se suprotstavio kada su hteli da ubiju Bošnjaka Alena Glavovića. Napadači su tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda prvo je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama, 27. januara 1993. godine. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora (?!). Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića. Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem. Bio je jedan od najomiljenijih Trebinjaca.

Ove godine, 27. januara navršilo se 15 godina od brutalnog ubistva Srđana Aleksića.

Građanska Vojvodina
Igmanska inicijativa

  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.