Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Alternativni predlog za decentralizaciju Srbije


Konferencija na temu “Prilozi za nacionalnu strategiju decentralizacije Srbije” održana je 21. marta 2012. godine na Novom Beogradu u prostoru Megatrend univerziteta, okupivši predstavnike nadležnih ministarstava, međunarodne zajednice,  nevladinog sektora i eksperte u oblasti procesa decentralizacije. Konferencija je održana u okviru aktivnosti  Centra za regionalizam, koji je posle neuspešnog funkcionisanja Nacionalnog saveta za decentralizaciju, sam preuzeo inicijativu na izradi dokumenta kao alteranativnog predloga strategije decentralizacije Srbije.

Uvodno izlaganje na Konferenciji je dao direktor Centra za regionalizam,  Aleksandar Popov koji je istakao da je Centar zajedno sa ekspertima Mirjanom Pajvančić, Snežanom Đorđević, Stevanom Šogorovim, Irenom Pejić, Miroslavom Prokopijevićem i Jovanom Komšićem ponudio  model decentralizacije Srbije kao moguće polazište za izradu nacionalne strategije. U radu konferencije je  učestvovala i potpredsednica Vlade,  Verica Kalanović. Ona je istakla da  nacionalna strategija decentralizacije mora da odgovori na pitanje kakvu decentralizaciju želimo i da preporuči pravni okvir. Po njenim rečima, to podrazumeva promene Ustava i zakona, kao i uspostavljanje tri nivoa vlasti i njihovo vertikalno i horizontalno povezivanje. Doprinos u radu Konferencije su svojim izlaganjima dali i Maja Sedlarević, članica Skupštine  Evropskih regija, Dragana Radonjić Petrović državna sekretarka u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj, Zoran Alimpić podpredsednik skupštine Beograda i Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Pozivu da prisustvuju u radu Konferencije na temu “Prilozi za nacionalnu strategiju decentralizacije Srbije” odazvali su se i Duško Radaković, državni sekretar u Ministarstvu lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava i Nadia Skenderović Ćuk iz Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Održavanje  Konferencije i rad  na izradi dokumenata za decentralizaciju Srbije finansirala je Ambasada Norveške  u Srbiji.
  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.