Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Izveštaj sa okruglog stola
Nordijski model saradnje i mogućnosti njegove primene na zemlje Dejtonskog sporazumaPrimena pozitivnih iskustava inordijskog modela saradnje na zemlje Dejtonskog sporazuma mogla bi pomoći u u bržoj obnovi razumevanja i poverenja, rešavanju preostalih otvorenih pitanja i ubrzavanju puta ovih zemlja ka Evropskoj Uniji. Ovo je istaknuto na okruglom stolu u Beogradu, održanom 20. septembra 2012. godine, na kojem je Centar za regionalizam, kao jedan od osnivača Igmanske inicijative, predstavio projekat ove regionalne mreže nevladinih organizacija koji se odnosi na uspostavljanje stalnih oblika interparlamentarne saradnje prema iskustvima iz Nordijskog saveta. Ovaj projekat je podržala norveška ambasada u Beogradu.

Pružajući punu podršku ovakvim naporima Igmanske inicijative, norveški ambasador u Srbiji  Ragnar Kamsvag  je upozorio da se ni jedan model ne može doslovno preneti na druga područja jer svako od njih ima svoje specifičnosti. Tu je pre svega reč o tome da je najmanje bitno i poželjno preslikavati institucionalni okvir nekog modela, nego je potrebno iz sadržaja saradnje po ovom modelu uzeti ono što je najprimenjivije za neko drugo područje. U tom pogledu Igmanska inicijativa je, polazeći od uspostavljanja  čvršće interparlamentarne saradnje, kao i koraka na pravcu dizanja međusobnih odnosa država Dejtonskog sporazuma na viši nivo, krenula dobrim putem na planu korišćenja nordijskih iskustava.

Slađana Prica, pomoćnica  ministra inostranih poslova Srbije za multilateralu, podržavajući realizaciju ovog projekta je istakla da je za to neophodna politička volja i određivanje zajedničkih interesa i ciljeva. Parlamentarci zemalja regiona mogli bi da zajedno nastupaju na međunarodnim skupovima po pitanjima od zajedničkog interesa, istakla je ona, naglašavajući da zemlje regiona nemaju dobru međuparlamentarnu saradnju i zauzela se za njeno unapređenje.

Obraćajući se prisutnim učesnicma okruglog stola, Tanja Santrač, savetnica Nebojše Stefanovića predsednika Narodne skupštine Srbije, je prenela njegove pozdrave učesnicima i podršku jačanju saradnje parlamenata zemlja regiona i projektu predstavljanja nordijskog modela koji sprovodi Igmanska inicijativa.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske Inicijative za Srbiju rekao je da je cilj projekta "nordizacija odnosa na Balkanu" i podsetio da je Igmanska inicijativa tu ideju iznela 14. oktobra 2011. godine na sesiji održanoj u Beogradu. "Prvi korak u ostvarivanju nordijskog modela bio bi unapređenje interparlamentarne saradnje, a daleki cilj je osnivanje saveta ministara poput nordijskog, ali i put od 1.000 milja počinje prvim korakom", rekao je Popov.
Kopredsednik Igmanske inicijative za Crnu Goru Branko Lukovac rekao je da je na Balkanu u toku smirivanje tla i da ne bi trebalo žurbom kompromitovati ideju nordijske saradnje, i istakao da je važno da je projekat počeo.

Prisutnima se video porukom obratio i Jan – Erik Enestam, generalni sekretar Nordisjkog saveta koji je podržao napore Igmanske inicijative na planu unapredjenja interparlamentarne saradnje po nordijskom modelu, izražavajući nadu da će se za to pokazati dovoljno političke volje kod političara u zemljama regiona od kojih to zavisi.

Više o događaju pročitajte na sajtu Norveške ambasade u Beogradu>>


  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.