Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


U Zagrebu održan sastanak predstavnika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku četiri zemlje
Korak dalje ka unapređivanju interparlamentarne saradnje„Hrvatska se nalazi pri kraju svog puta ka Evropskoj Uniji.Međutim, samim tim ona neće izaći iz regiona, nego mora voditi još aktivniju politiku prema susedima u cilju nastavka procesa obnove razumevanja i poverenja i kako bi nam svima sutra bilo bolje nego danas. Hrvatski politički i privredni interesi i nakon ulaska u EU ostaju vezani za region i to je jedan od motiva zašto smo upriličili ovaj sastanak predsednika odbora za spoljnu politiku Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije na kojem će biti predstavljeni nordijski, baltički i  model saradnje u okviru Beneluksa. U svemu ovome velika inspiracija je bila Igmanska inicijativa koja je svojim dosadašnjim delovanjem dala ogroman doprinos obnovi saradnje zemalja regiona i prevazilaženju posledica ratova koji su na ovim prostorima vođeni u prošloj deceniji“. Ovim rečima je Milorad Pupovac, predsednik saborskog Odbora za vanjsku politiku 18. oktobra 2012. godine u Zagrebu otvorio skup, kojem su pored predsednika, odnosno predstavnika odbora za spoljnu politiku četiri zemlje, prisustvovali i ambasadori nordijskih, baltičkih zemalja i Beneluksa u Hrvatskoj, kao i četvorica kopredsednika Igmanske inicijative.
„Mi nećemo sarađivati zato što nas neko na to tera, nego zato što je to u našem najboljem interesu“, istakao je Joško Klisović, zamenik ministrice vanjskih poslova Hrvatske pozdravljajući učesnike skupa. On je istakao da Hrvatska neće nikada iskoristiti bilateralne odnose da bi usporila put nekog od suseda ka EU. Naprotiv, pri ministarstvu je formiran Centar izvrsnosti, koji će prikupiti sva hrvatska iskustva na putu ka Evropskoj Uniji i tako sabrana ponuditi drugim zemljama koje su na putu ka EU na korišćenje.
Zoran Pusić, kopredsednik Igmanske inicijative za Hrvatsku, imao je priliku da učesnicima izloži zašto je Igmansku inicijativu bila inicijator ideje da se pozitivna iskustva iz nordijskog modela saradnje primene i na područje zemalja dejtonskog četvorougla:
Ovaj projekt, cjelokupno djelovanje, pa i samo postojanje Igmanske inicijative je operacionalizacija puta prema nečem što možda zvuči kao utopija – da se ovaj dio evropskog kontinenta na kojem su ratovi na tlu Europe u 20. stoljeću počeli i završili, pretvori u zonu mira i prosperiteta. Drugim riječima, da za generaciju naših unuka rat među zemljama Balkana izgleda isto tako nezamisliv, a suradnja među tim zemljama tako prirodna kao što je to današnjoj generaciji u nordijskim zemljama ili zemljama Beneluxa“.
Prvi dan  skupa završen je izlaganjima ambasadora nordijskih, baltičkih zemalja i zemalja Beneleuksa, koji su predstavili tri modela regionalnih integracija i saradnje.
Drugog dana rada predstavnici spoljnopolitičkih odbora četiri parlamenta su prodiskutovali prezentovane modele i dogovorili se da se kroz nastavak ovakvih susreta usaglase i koraci ka daljem unapređenju interparlamentarne saradnje između četiri zemlje uz koriščenje prezentovanih iskustava drugih regionalnih integracija.


  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.