Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Prezentacija Nordijskog modela saradnje u Sarajevu


Nordijske zemlje su zajedno, i svaka za sebe, dale veliki doprinos obnovi našeg regiona posle ratova koji su vođeni na ovim prostorima, pa je i ova zgrada obnovljena zahvaljujući pomoći Kraljevine Norveške – istakao je Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu, otvarajući pezentaciju nordijskog modela saradnje 26. novembra 2012. godine u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu. Parlamentarcima Bosne i Hercegovine, koji su učestvovali u radu okruglog stola na kojem je obavljena ova prezentacija, Šehić je obrazložio ideju Igmanske inicijative da se, uz podršku Ambasade Norveške u Beogradu, pozitivna iskustva iz nordijskog modela, pre svega u oblasti interparlamentarne saradnje, primene i na ovim prostorima u čemu Igmanska inicijativa ima punu podršku Nordijskog saveta i ambasada nordijskih zemalja u državama Dejtonskog sporazuma.
Ms. Vibeke Lilloe, ambasadorka Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini je obrazlažući nordijski model saradnje obratila posebnu pažnju na oblasti u kojima se saradnja odvija, naglašavajući da je kroz ovu saradnju nordijsko područje postalo otvoreno za slobodno kretanje ljudi, roba i radne snage, kao i za sve oblike obrazovanja. U svom izlaganju ona je podržala ideju Igmanske inicijative da se za početak započne sa interparlamentarnom saradnjom, jer će se za to najlakše dobiti podrška od strane zemalja Dejtonskog sporazuma i da se u toj oblasti mogu očekivati i najbrži rezultati. Ms. Vibeke Lilloe je na kraju obraćanja obećala punu podršku norveške ambasade u BiH daljim aktivnostima na promociji nordijskog modela i primeni njegovih pozitivnih iskustava u ovom regionu.
Pošto su u radu okruglog stola učestvovali predstavnici svih značajnijih parlamentarnih grupa i tela, učesnici su izneli niz konkretnih predloga kako bi se ubuduće mogao nastaviti rad na realizaciji projekta Igmanske inicijative i obećali svoju punu podršku u tome. Prezentaciju nordijskog modela saradnje u Sarajevu je pratio veliki broj medija, među kojima: BiH televizija, Federalna TV, TV1, TV Sarajevo, FACE TV, BiH radio, Federalni radio, Radio Stari grad, kao i dnevni listovi Oslobodjenje i Dnevni avaz.

  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.