Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Nordijski model saradnje predstavljen u Narodnoj skupštini Republike Srbije


Nordijski model saradnje predstavljen je 10. decembra 2012. godine u Narodnoj skupštini Srbije. Predstavljanju su pored nekoliko poslanika i predstavnika ambasada susednih zemalja prisustvovali i članovi kabineta predsednika Narodne skupštine, kao i svi ambasadori nordijskih zemalja akreditovani u Srbiji. Predstavljajući nordijski model  Nils Ragnar Kamsvag, norveski ambasador u Srbiji je istakao da ga raduje što je i na ovim prostorima prepoznat ovaj model kao primer saradnje koji može doprineti unapredjivanju međusobnih odnosa u regionu.On je istovremeno upozorio da se pritom mora voditi računa o specifičnostima svake sredine ponaosob i da se moraju iznalaziti originalna rešenja koja će pre svega biti usmerana na sadržaj saradnje, a ne samo  na formu i institucije. U tom pogledu on je obećao punu podršku u realizaciji ove korisne ideje Igmanske inicijative.

Predstavljajući sam projekat, Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijativ za Srbiju, je istakao da je ovde pre svega reč o unapređivanju interparlamentarne saradnje između zemalja Dejtonskog sporazuma uz korišćenje nordijskih iskustava. Ideja je da se za početak uspostave stalni oblici interparlamentarne saradnje u oblastima za koje postoji interes kod sve četiri zemlje i da se uspostavi neka vrsta koordinacije koja bi se starala o kontinuitetu ove saradnje.

Izlaganje, u kojem se daje podrška primeni nordijskog modela  na području zemalja Dejtonskog sporazuma, pre svega na planu unapređivanja interparlamentarne saradnje, u ime Nebojše Stefanovića, predsednika Narodne Skupštine Srbije, pročitao je Miodrag Popović, savetnik predsednika Skupštine za spoljnu politiku. Ovo izlaganje dajemo u celini:

Dame i gospodo, poštovani prijatelji,

Okupili smo se danas ovde, u Domu Narodne skupštine da proučimo na koji način bi balkanske zemlje mogle da dostignu nivo međusobnih odnosa kakvi postoje između Švedske, Norveške, Danske i Finske, nordijskih zemalja, čija istorija je, poput naše, kako se to kolokvijalno kaže, bogata burnim događajima, koji, na prvi pogled, nikako ne daju povoda da se pomisli da bi između tih zemalja mogla da postoji bliska saradnja koju mi danas, s pravom, zovemo uspešnim, nordijskim modelom. 

Očigledna je potreba da zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoriste iskustvo skandinavskih zemalja, da rieše međusobne probleme i izdignu svoje odnose i saradnju na najviši nivo.
Dame i gospodo, poštovani prijatelji. Aktuelni problemi sa zimom i snegom, koji nas je, tradicionalno sve iznenadio u decembru, govori da nas ne spajaju samo zajednička prošlost i slični obrasci ponašanja, već zajednički interes da se sa onim što nas sve zajedo pogađa, zajednički tražimo rešenja.

Naša bilateralna i multilateralna saradnja, pre svega ona parlamentarna, pokazala je onima koji su imali dovoljno hrabrosti da vide, kako bi dogovor oko minimuma zajedničkog interesa omogućio da senaš glas mnogo glasnije čuje i više uvažava.

Da bismo tako nešto i postigli potrebno je da se otrgnemo prošlosti u koju nas, kada to sami ne činimo, često vraćaju drugi čiji je interes da i dalje naš region svet obilazi u širokom luku i politički i ekonomski.   
Zato su možda za sve nas primer saradnje upravo nordijske zemlje čiji su odnosi pokazatelj da je moguće sarađivati na gotovo svim nivoima i izgrađivati najbolje međusobne odnose.

Slično Balkanu, nordijske zemlje su nekada imale svoje konflikte, međusobne ratove, i nekada su bile u raznim oblicima državnih zajednica, a ni današnje granice među njima nisu istorijske.
Nordijski model pre svega prihvata da je ključni uslov za saradnju poštovanje različitosti. Ta saradnja omogućavala je i omogućava niz prednosti nordijskog regiona u odnosu na druge delove Evrope.

Najvažnija stvar u prihvatanju tog modela  jeste  upravo to da mora da postoji politička volja za bliskom saradnjom. Saradnja među nordijskim zemljama je dovoljno jaka bez obzira što nisu sve zemlje članice Evropske unije, niti sve zemlje kao valutu imaju euro, niti su sve zemlje članice NATO alijanse. Međutim, njihova saradnja omogućava niz prednosti nordijskog regiona u odnosu na druge delove Evrope.

Regionalna saradnja omogućava ovim zemljama da uklone barijere za trgovinu, a to znači da imaju i jači region iz kojeg mogu da idu prema svetu sa trgovinom.
Postoji slobodan protok roba u nordijskom regionu i to omogućava zajednički marketing. Takođe, postoji veoma bliska saradnja u međunarodnim forumima kao i diplomatska saradnja.

Dame i gospodo, poštovani prijatelji,

Jasno je da u našem regionu postoji niz sličnosti kao što su zajednička istorija, zajednička kultura i slični jezici. Međutim, jednako je jasno da je potrebna politička volja koja bi mogla početi zajedničkim izjavom ili deklaracijom o namerama tome ka čemu zemlje regiona streme.
Takođe je jasno da su građani u zemaljama Zapadnog Balkana već uspešno prevazišli neke od podela ali da politika to do sada nije uspela. Dakle, ukoliko se radi o viziji, svakako ćemo se složiti da ona postoji, ali ćemo se verovatno takođe složiti da je još uvek sasvim neizvesno koliko će još potrajati politički oportunizam i inercija prema kojoj će uvek u momentima političke neizvesnosti biti onih koji će, kao u rimskom Senatu, svoja izlaganja završavati rečima – “I smatram da bi Kartaginu trebalo spaliti”.

Konačno, ali ne i najmanje važno, treba ovde javno konstatovati  da sve više sazreva svest o potrebi saradnje u regionu. Takođe mi se čini da svi podjednako osećamo da se u ovom trenutku nalazimo na raskrsnici.  Igmanska inicijativa predstavlja jedan od mogućih putokaza kako i kuda dalje. Rešavanje problema običnih ljudi stvoriće neku vrstu kritične mase koja će podstaknuti politiku i političare u regionu da promene svoju retoriku i ciljeve, jer ovde se ne radi o altruizmu već o praktičnim pitanjima i ciljevima,  koji određuju sudbinu ljudi.

Narodna skupština Republike Srbije ne zaboravlja činjenicu da predstavlja narod i da je narod svojom voljom izabrao te da zato treba da radi za dobrobit naroda. Podrška ovom projektu Igmanske inicijative zato je, prema našem viđenju, važna da se možda upravo kroz Nordijski model započne proces saradnje koji će svima nama biti na korist a nikome na štetu.

Hvala Vam!  

  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.