Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Bujanovačka Agora II – lansirajući događaj i seminar za osnivanje đačkih zadruga


U Bujanovcu je 7. februara lansiran projekat “Bujanovacka Agora II”- interaktivni pristup procesu prevazilaženja međuetničke distance između mladih u Bujanovcu. Ovom događaju su prisustvovali Pekka Orpana, ambasador Finske u Srbiji, Zoran Stanković, predsednik koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Bujanovac, Preševo, Medveđa, Erik Manton, šef kancelarije OEBS u Bujanovcu, kao i Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac. Pošto se projekat u najvećoj meri odnosi na dve srednje škole u Bujanovcu, ambasador Orpana i Zoran Stanković su pre lansirajućeg skupa obišli prvo srednju školu Sveti Sava u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku, a zatim i srednju skolu Sezai Suroi, u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku. Prilikom te posete gosti su imali priliku da kroz razgovor sa direktorima i nastavnicima, ostvare neposredan uvid u uslove u kojima se odvija nastava.
Skup na kojem je lansiran projekat održan je u Domu kulture u Bujanovcu i njemu su pored pored prethodno navedenih gostiju prisustvovali i direktori, profesori i učenici dve srednje skole, Branko Delibašić, sef Kancelarije Koordinacionog tela, kao i članovi projektnog tima.
Otvarajući skup, Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac,  istakao je da se opštinska vlast uvek trudila da ostvari što širu saradnju sa organizacijama civilnog društva, a da sa Centrom za regionalizam već više od deceniju ostvaruje korektnu saradnju na različitim projektima koji doprinose unapređivanju života u lokalnoj zajednici. Nagip Arifi je naglasio da opština Bujanovac podržava projekat, jer može uspešno doprineti prevazilaženju sadašnje međuetničke distance koja postoji među mladima u Bujanovcu.
Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam je na početku svog izlaganja podsetio prisutne da je Centar za regionalizam od 2001. godine angažovan na ovim prostorima, te je pružio kratak pregled projekata koji su za to vreme realizovani. Projekat „Agora II“ predstavlja nastavak prethodno realizovanog projekta „Bujanovačla agora“, tokom kojeg je zaključeno da postoji velika međuetnička distanca između mladih u Bujanovcu. Projekat se fokusira na aktivnosti koje bi, kroz osnivanje zajedničke đačke zadruge, novinarskog kursa za učenike i izdavanje zajedničkog dvojezičnog časopisa, kao i kampa za mlade na temu zajedničkog kulturnog nasleđa, dovele do trajne i samoodržive saradnje mladih iz dve srednje škole, što bi doprinelo smanjenju međuetničke distance među njima.
 Pekka Orpana je istakao da je ovaj projekat bio razlog za njegov prvi dolazak u posetu opštinama na jugu Srbije i da je tokom razgovora sa nizom ljudi koje je imao prilike da sretne, stekao izvestan uvid u stanje na ovom području. Pošto se uverio da je, uz probleme u oblasti privrede, međuetnička distanca među mladima jedan od značajnih problema koji se tiču budućnosti ovog kraja, izrazio je zadovoljstvo što je Ambasada Finske od 200 podnetih projekata među pet odabranih podržala i ovaj projekat Centra za regionalizam. On je izrazio posebno zadovoljstvo što su se mladi iz obe škole, zajedno sa svojim direktorima i profesorima u tolikom broju okupili na ovom dogadjaju, što je znak njihovog interesovanja za ovaj projekat i njegovu uspešnu implementaciju.  
Zoran Stanković je rekao da Koordinaciono telo u potpunosti podržava realizaciju ovog projekta zato što je on u skladu sa onim što je i težište delovanja Koordinacionog tela, a to je opšta stabilnost ovog područja. U tom smislu, Koordinaciono telo je veliki deo svojih aktivnosti posvetilo mladima, kako bi se motivisali da ostanu na ovom području, a ne da svoju budućnost vide u odlasku u inostranstvo.
Erik Manton je takodje podržao realizaciju projekta ističući da je njegov osnovni kvalitet to što otvara mogućnost samoodrživog vida saradnje među mladima.
Zejni Fejzulahu i Novica Manojlović, direktori dve srednje škole koje će učestvovati u projektu su istakli da su već na prvom sastanku 15. januara kod predsednika opštine, gde im je Aleksandar Popov predstavio projekat, dali punu podršku njegovoj realizaciji i da će dati sve od sebe da u praksi i zaživi njegova ključna tačka, a to je osnivanje zajedničke đačke zadruge dve srednje skole. Istakli su takođe da su napravili odabir nastavnika i učenika koji su veoma zainteresovani za ovakav vid angažovanja, što je garancija više da će ovaj poduhvat uspeti

SEMINAR ZA OSNIVANJE ĐAČKE ZADRUGE

Dan nakon lansirajućeg skupa, odnosno 8. i 9. febrara 2014. godine, u u hotelu „Rozafa“ u Bujanovcu je odžan seminar za profesore u učenike dve srednje škole  koji se odnosio na značaj i proceduru osnivanja zajedničke đačke zadruge, kao i na primere aktivnosti pojedinih đačkih zadruga iz Srbije. U radu seminara učestvovalo je preko 30 učenika i nastavnika iz obe srednje skole. Prvog dana odvijanja seminara, Aleksandar Popov, koordinator projekta, priustnima je predstavio projekat  „Bujanovačks agora II“ u celini, a posebno je predstavio deo koji se odnosi na osnivanje zajedničke đačke zadruge. On je pritom istakao da će u tom poduhvatu imati podršku svih nadležnih organa čiji su predstavnici učestvovali u lansiranju projekta, kao i Ambasade Finske kao donatora, ali da će uspeh projekta u najvećoj meri zavisti od volje i istrajnosti profesora i dece.
Prvi od predavača, kojeg je obezbedio Savez đačkih zadruga, bio je Radiša Mikarić iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji je govorio o pedagoškoj funkciji učeničke zadruge i njenoj vezi sa realizacijom programa izbornih predmeta i parktične nastave. Nakon njegovog izlaganja, profesori iz srednje škole Sezai Suroi su rekli da su oni još ranije imali ideju da osnuju đačku zadrugu, ali da nisu znali kome da se obrate da im objasni postupak osnivanja i zbog toga im je ovaj seminar veoma koristan. Tim pre, jer u obe škole postoje smerovi za proizvodna zanimanja, tako da bi im rad u đačkoj zadruzi zapravo mogao biti i u funkciji praktične nastave, a ujedno bi doneo i određena finansijska sredstva koja bi mogla poboljšati standard kako škole u celini, tako i učenika i profesora koji su angažovani u njenom radu.
Drugog dana rada, seminaru su prisustvovali i direktori obe srednje škole koji su još jednom ponovili svoju podršku realizaciji ove ideje i pozvali prisutne nastavnike i učenike da iskoriste ovu priliku da što više nauče o načinu osnivanja, funkcionisanja i izbora sadržaja rada đačke zadruge.
U nastavku seminara održana su još tri predavanja: Snežana Vesić, predsednica Komisije za takmičenja Saveza učeničkih zadruga, je učesnike seminara upoznala sa temom - Učenička zadruga – organizacija, sadržaji i doprinos radnom vaspitanju mladih, Slobodan Popović, predsednik Saveza učeničkih zadruga govorio je mogućnosti izbora sadržaja rada đačkih zadruga sa primerima, a Zoran Šešlija, sekretar Saveza učeničkih zadruga o značaju saradnje učeničkih zadruga sa Savezom učeničkih zadruga –  kao i o postupku osnivanja i evidentiranja učeničke zadruge i učešću u aktivnostima Saveza.
Nakon održanih predavanja nastavnici i učenici koji su prisustvovali seminaru imali su niz pitanja koja su se odnosila kako na proceduru osnivanja đačke zadruge tako i na odabir sadržaja rada buduće đačke zadruge. Predstavnici Saveza đačkih zadruga Srbije su im obećali pomoć u svim fazama osnivanja zadruge, kao i da će predstavnike obe škole ubuduće zvati na smotre đačkih zadruga na kojima će bolje moći da ostvare neposredan uvid u iskustva već postojećih đačkih zadruga.
Na kraju seminara, sa direktorima dve škole i prisutnim nastavnicima je dogovoreno da se u što kraćem periodu sastanu, razmotre pouke sa ovog seminara i pokušaju da se, koristeći primere koji su izneti na seminaru, opredele za delatnosti kojima bi se zadruga u početku bavila. Predstavnici projektnog tima su sa svoje strane obećali da će im nakon toga pomoći da se na osnovu toga, putem donacija, obezbedi potrebna oprema za rad, a da se uz pomoć opštine i Koordinacionog tela obezbede adekvatne prostorije za rad.


  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.