Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Centar za regionalizam organizovao pet okruglih stolova u okviru projekta „Monitoring transparentnosti rada pet nacionalnih saveta“


Bujanovačka Agora II U okviru projekta “Monitoring transparentnosti rada pet nacionalnih saveta-bugarskog, mađarskog, romskog, rumunskog i slovačkog”, Centar za regionalizam je tokom marta i aprila 2014. godine organizovao pet okruglih stolova. Tom prilikom su predstavnici nacionalnih saveta bugarske, mađarske, romske, rumunske i slovačke zajednice kao i predstavnici javnog i kulturnog života tih zajednica razmotrili preliminarne izveštaje koje je na osnovu posebnog upitnika sačinio projektni tim Centra za regionalizam. U Dimtrovgradu je okrugli sto održan 26. marta 2014. Prisustvovalo je dvadesetak predstavnika Nacionalnog saveta kao i ustanova i organizacija koje su vezane za očuvanje tradicije i kulture bugarske zajednice. Preliminarni izveštaj je ocenjen kao dobar i prihvatljiv za bugarsku zajednicu uz predlog da se u njega unese više detalja vezano za probleme medijske promocije rada Saveta, kao i komunikacije sa državnim organima. Okrugli sto u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine održan je u Novom Sadu 3. aprila. Predstavnici slovačke zajednice su takođe pozitivno ocenili preliminarni izveštaj uz primedbe da pojedine preporuke ne mogu biti realizovane isključivo iz proceduralnih razloga. Učesnici okruglog stola su ukazali na problem medijske promocije slovačke zajednice u medijima izvan slovačkog govornog područja. U Zrenjaninu je 10. aprila održan okrugli sto na kojem je prisustvovalo dvadesetak predstavnika rumunske nacionalne zajednice. Uz ocenu da je izveštaj prihvatljiv oni su dali primedbe da se prioriteti finansiranja iz budžeta Nacionalnog saveta moraju transparentnije utvrđivati. U Subotici je 14.aprila 2014. godine održan okrugli sto u sedištu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice. Predstavnici te zajednice su bili saglasni da je preliminarni izveštaj prihvatljiv s tim da su imali primedbe na neke tehničke formulacije ali dali i nove predloge. Peti okrugli sto je održan u sedištu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine 29. aprila u Beogradu. Predstavnici ove manjinske zajednice nisu imali suštinske primedbe na izveštaj ali nisu ni dali odgovore na dodatna pitanja koje je na okruglom stolu imao istraživački tim.
  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.