Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Projekat Igmanske inicijative predstavljen na 18. Sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva


18. Sednica Odbora za radPopov AleksandarDragana SavićMorten Skovgard Hansen


Na 18. sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije, koja je održana 18. marta 2015, Igmanska inicijativa je predstavila rezultate projekta Slobodan protok radne snage između zemalja potpisnica Dejtonskog Sporazuma po uzoru na nordijski model saradnje čiju je implementaciju finansirala Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu.

Pored članova Odbora sednici su prisustvovali Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske Inicijative za Srbiju, Morten Skovgard Hansen, zamenik ambasadora Kraljevine Danske u Beogradu i Dragana Savić, rukovodilac Grupe za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Aleksandar Popov je objasnio da je u okviru projekta nezavisna ekspertska grupa radila na analizi zakonodavnog okvira u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji i bilateralnih sporazuma potpisanih između njih, kao i na nacrtu preporuka koje su usmerene na nadležne institucije u tim zemljama, koristeći pozitivna iskustva nordijskog modela. Preporuke ekspertskog tima su predstavljene na sesiji, koja je održana u Podgorici 28. novembra 2014, u prisustvu predstavnika nadležnih ministarstava i parlamentarnih odbora iz sve četiri zemlje. Aktivnosti projekta rezultirali su formiranjem međudržavne Radne grupe za slobodu kretanja radne snage između četiri zemlje.

Dragana Savić je izjavila da je Ministarstvo od samog početka projekta bilo uključeno u projektne aktivnosti na ekspertskom nivou. Ministarstvo će nastaviti da podržava ovu regionalnu incijativu i očekuje se da će se u nastavku projekta intenzivirati saradnja između četiri zemlje u ovoj oblasti. Podsetila je da je Ministarstvo, u okviru procesa evropskih integracija, nadležno za vodjenje dve pregovaračke grupe, za Poglavlje 2 – migracije radne snage и Poglavlje 19 – zapošljavanje i socijalna politika. U tom smislu su nalazi ekspertske grupe vrlo dobrodošli, pogotovo kad je u pitanju Poglavlje 19, koje se u odredjenim delovima direktno odnosi na delatnost ovog projekta, kao što je npr. socijalni dijalog. S obzirom na to da je Srbija potpisnica velikog broja medjunarodnih sporazuma i konvencija, smatra da nalazi ekspertske grupe Igmanske inicijative i iskustva Nordijskog saveta, mogu da budu od velike koristi.

Vesna Rakonjac, predsednica Odbora je izjavila da je nedavno usvajanje Zakona o radu i Zakona o zapošljavanju stranaca, koji su potpuno harmonizovani sa evropskim zakonodavstvom, dobilo podršku i pohvale od strane Evropske Unije. Što se tiče bilateralnih sporazuma neophodno je obratiti pažnju na zaštitu radnika, kao i da se poslodavcima stavi do znanja da moraju korektno da se odnose prema državi u kojoj posluju, bez obzira na to da li zapošljavaju strance ili domaće stanovništvo. Smatra da projekat Igmanske inicijative predstavlja prvi korak i da bi nakon uredjivanja ove oblasti, trebalo razvijati saradnju izmedju naših država i u ostalim oblastima, kao što je zaštita životne sredine, zajedničko delovanje prilikom elementarnih nepogoda, jer su zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma neminovno povezane. Ukoliko se desi akcident u jednoj državi to će neminovno da se odrazi i na ostale države u okruženju. Ove oblasti nisu samo interesantne već i obavezujuće za zemlje koje su na putu ka Evropskoj Uniji.

Morten Skovgard Hansen je izjavio da je veoma zadovoljan što je ambasada podržala projekat Igmanske inicijative. Iako pozitivna iskustva nordijskih zemalja mogu da budu od koristi za zemlje ovog regiona, neophodan je rad na rešenjima koja će biti primenjiva u njihovom okruženju. Nordijskim zemljama je bilo potrebno nekoliko godina, čak i decenija, da razviju uspešnu međusobnu saradnju, gde je primenjen pristup korak-po-korak, sa jasno definisanim ciljevima dugoročne međusobne saradnje. Pored bilateralnih sporazuma bitna je i razmena informacija između zemalja, kao i blagovremeno informisanje građana. Sledeći sastanak nedavno formirane međudržavne Radne grupe biće održan u prvoj polovini 2015. godine u Hrvatskom Saboru, na poziv Silvana Hrelje, predsednika saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo.  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.