Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Konferencija - Vojvodina.EU – bilans uspeha 2007-2013.


SednicaSednica

Centar lokalne demokratije iz Subotice je, 15. septmebra 2015. u Skupštini AP Vojvodine, organizovao je završnu konferenciju Vojvodina.EU - bilans uspeha 2007-2013, u okviru istoimenog projekta. Konferencija je organizovana u saradnji sa Centrom za regionalizam i Udruženjem Prospero iz Temerina, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, s ciljem da se predstave aktivnosti koje su realizovane na projektu, kao i da se šira javnost informiše o mogućnostima unapređenja uslova za realizaciju projekata iz fondova EU u lokalnim samoupravama u narednom periodu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, nevladinih organizacija, lokalnih samouprava, stranih i domaćih regionalnih razvojnih agencija i medija. Moderator konferencije je bio Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski ocenio je da je Pokrajina zadovoljna ostvarenim projektima u tom periodu. „Kada pogledamo strukture ovih projekata i partnere na svim projektima, mi imamo razloga da budemo zadovoljni. Taj pionirski duh u periodu 2007-2013. dao je sjajne rezultate. Ponosan sam da je čak 86% svih prekograničnih projekata u Srbiji sprovedeno na teritoriji Vojvodine, a čak 93% finansijskih sredstava je utrošeno“ - naglasio je Branislav Bugarski pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju.

Ekspert na projektu Udurženja Prospero, András Ricz zaključio je da su programi Evropske Unije, kao što su Susedski program INTERREG – CARDS, bili prva prilika za institucije iz Srbije da preko partnera iz zemalja članica EU, konkurišu za sredstva Evropske unije. Preko ovih zajedničkih projekata partneri iz Srbije su bili u mogućnosti da steknu znanja o pravilima i procesima apliciranja za EU fondove, da nauče osnove tenderskog menadžmenta i projektovanja, a sam program je igrao važnu ulogu u razmeni znanja, kao i u izgradnji kohezionih veza sa EU.

Stanka Parać, iz Centra lokalne demokratije, naglasila je da je kao rezultat projektnih aktivnosti izrađena promotivna publikacija o uspešno realizovanim projektima lokalnih samouprava, koji je namenjena ne samo široj javnosti već i promociji u evropskim institucijama.

U prvom delu konferencije su predstavnici Osiječko-baranjske županije, regiona Fiuli Venecija Đulija i RRA Bačka, preneli svoja iskustva i dobre prakse u realizaciji EU projekata, dok je Nataša Dragojlović iz Evropskog pokreta u Srbiji predstavila Regionalnu politiku EU kao i izazove koji očekuju Srbiju u procesu evropskih integracija.

Ivan Knežević iz Evropskog pokreta u Srbiji i Andirja Pejović iz Evropskog projektnog centra, razgovarali su o mogućnostima u korišćenju sredstava iz EU fondova i izazovima koje oni predstavljaju za lokalne samouprave. Kao najveći problem naglašena je velika fluktacija kadrova, odnosno državnih službenika specializovanih za EU fondove, kao i nedostatak programa razvoja i unapređenja ovih kadrova.

Na kraju konferencije predstavnici lokalnih samouprava iz Subotice, Rume i Temerina predstavili su primere dobre prakse u svojim opštinama, odnosno uspešno implementirane projekte u periodu od 2007 do 2013 godine.  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.