Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


OKRUGLI STO „Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine - POLJOPRIVREDA I RURALNI RAZVOJ “.
Novi Sad, 13.novembra 2015.

"Poljoprivrednici su najvažniji resurs srpske poljoprivrede" zajednički je zaključak učesnika okruglog stola "Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine - Poljoprivreda i ruralni razvoj". Okrugli sto organizovao je Centar za regionalizam iz Novog Sada a u okviru projekta "Regionalni ugao EU integracija – AP Vojvodina u procesu pridruživanja Srbije u EU". Projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Ivana Dulić Marković, nekadašnja potpredsednica Vlade Srbije i ministarka poljoprivrede 2004/07. govoreći o očekivanim pregovarima Srbije i EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (Poglavlje 11) rekla da srpska strana pregovaračku strategiju zasniva na mitovima umesto na činjenicama.

"Moramo uočiti drastične razlike u mogućnostima kao i potrebama poljoprivredne proizvodnje između Vojvodine i ostalih regiona u Srbiji. Ukoliko nastavimo da agrarnu politiku zasnivamo na mitovima imaćemo ovo što smo imali do sada - odelo koje nikome nije po meri", rekla je Ivana Dulić Marković.

Kao jedan od mitova Ivana Dulić Marković navodi statističku površinu prosečnog gazdinstva u Srbiji koja predstavlja jednostavno sabiranje i delenje prosečnih površina u Vojvodini (koje su mnogo veće) i drugim delovima Srbije. Posledice uprosečavanja jesu pogrešne agrarne politike koje negativno utiču na razvoj agrara u Vojvodini kao i u drugim delovima Srbije.

"Sa EU možete sve da ispregovarate, važno je da imate jasno zadate ciljeve u kom pravcu želite da razvijate svoju poljoprivrednu proizvodnju", rekla je Ivana Dulić Marković koja je učestvovala u pregovorima Srbije i EU oko Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju.

Govoreći o zaštiti geografskog porekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dr Predrag Ikonić sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada rekao je da postojeće zakonodavstvo koje uređuje ovu oblast potrebno uskladiti sa EU propisima.

"Registrovanje oznaka geografskog porekla (OGP), te sticanje prava ovlašćenog korisnika ovih oznaka u našoj zemlji je regulisano Zakonom o oznakama geografskog porekla („Sl. glasnik RS”, br. 18/2010). Ovaj zakon je potrebno u potpunosti uskladiti sa regulativom EU 1151/12. Odgovarajuće izmene i dopune ovog zakona su pripremljene još krajem 2013. godine, međutim do danas nažalost nisu usvojene" rekao je dr Ikonić.

Učesnike okruglog stola dr Predrag Ikonić je podsetio da u Srbiji trenutno postoje četiri kontrolne kuće koje su ovlašćene za ocenu usaglašenosti kvaliteta i posebnih svojstava proizvoda sa OGP sa zahtevima navedenim u specifikaciji.

"Ovlašćeni korisnici imena porekla ili geografske oznake imaju isključivo pravo da svoj proizvod sa geografskim poreklom obeležavaju oznakom „kontrolisano ime porekla” ili „kontrolisana geografska oznaka”, koje se nalaze na odgovarajućim kontrolnim markicama" rekao je dr Ikonić.

Prema rečima dr Ikonića veliki problem pretstavlja činjenica da za većinu OGP ne postoje ovlašćeni korisnici. "Ova situacija je posledica niza problema koje u narednom periodu potrebno rešiti, a neki od njih su: nedostatak funkcionalnih i održivih udruženja proizvođača, neadekvatna specifikacija proizvoda, nedostatak odgovarajućih podzakonskih akata koji regulišu poslovanje malih proizvođača (posebno za proizvode animalnog porekla), odsustvo službene kontrole, neadekvatna zaštita od nelojalne konkurencije, nepostojanje jedinstvenog registra proizvođača, nejasna podela nadležnosti između institucija, nedovoljna pomoć države i dr." reko je dr Predrag Ikonić na okruglom stolu "Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine - Poljoprivreda i ruralni razvoj".

Olivera Radovanović, Zelena Mreža Vojvodine rekla je da bi cilj pregovora srpske strane u oblasti ruralnog razvoja trebalo da bude zadržavanje stanovništva na selima.

"Podaci pokazuju drastičan odliv stanovnika iz naših sela što svakako predstavlja drastičan i višeslojan problem za Srbiju. Pregovori Srbije i EU bi trebalo da iskristališu dugoročnu ruralnu strategiju koja bi zaustavila postojeće negativne trendove i obezbedila kvalitetan život na selu" rekla je Olivera Radovanović.

"Razvoj organske poljoprivredne proizvodnje jedan je od načina kako se mladi ljudi mogu zadržati na selu" rekla je Radovanovićeva.

Na okruglom stolu "Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine - Poljoprivreda i ruralni razvoj" reč su uzeli i Branislav Ivačković, poljoprivredni analitičar, Nenad Manić, Udruženje banatski paori, Miroslav Kiš, Asocijacijacija poljoprivrednika, Veselina Pelagić, Fondacija za razvoj domaćinstva i dr.

Razgovoru o prilikama u poljoprivredi priključio se i Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu koji je kratko vodio i resor poljoprivrede u pokrajinskoj vladi. Iako su potvrdili svoj dolazak predstavnici republičke vlade otkazali su učešće na okruglom "Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine - Poljoprivreda i ruralni razvoj".  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.