Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Obeleženo deset godina aktivnosti Centra za regionalizam
Novi Sad, 20. novembar 2008. godine

U senci ponovnog pogoršanja odnosa Srbije sa Hrvatskom, 20. novembra 2008. godine u Gradskoj kući u Novom Sadu, Centar za regionalizam obeležio je  desetogodišnjicu rada na normalizaciji odnosa i pomirenju zemalja bivše Jugoslavije, kao i demokratizaciji našeg društva. Svečanosti obeležavanja godišnjice Centra prisustvovao je veliki broj zvanica iz društvenog, političkog i diplomatskog kora. Pored kopredsednika Igmanske inicijative iz Hrvatske gospodina Zorana Pusića, Vehida Šehića kopredsednika za Bosnu i Hercegovinu i gospodina Živorada Kovačevića kopredsednika za Srbiju, prisutnim zvanicama su se obratili predsednik Skupštine AP Vojvodine, gospodin Šandor Egereši, predsednik Skupštine Novog Sada gospodin Aleksandar Jovanović, šef misije OSCE u Srbiji, ambasador Hans Ola Urstad, Ivan Vejvoda direktor Balkanskog fonda za demokratiju i gospođa Jadraka Jelinčić direktorica Fonda za otvoreno društvo u Srbiji.
Najnovija situacija u regionu polako počinje da podseća na rane devedesete godine.  Umesto da Igmanska inicijativa preraste u društvo srpsko-hrvatsko-bosansko-hercegovačko-crnogorskog prijateljstva ona će morati sigurno još dosta godina da radi na normalizaciji i obnovi komunikacija i opadanju tenzija, tako da je to naša realnost koju živimo i to su zadaci Centra za regionalizam i mreža koje smo pokrenuli i u godinama koje su ispred nas.
Sem što je oko Centra za regionalizam i ideje dobrosusedskih odnosa okupljena eminentna grupa ljudi iz čitavog regiona, u proteklih deset godina nastale su i regionalne mreže kao što je "Igmanska inicijativa", "Civilni dijalog Kosovo-Srbija" i "Asocijacija multietničkih gradova jugoistočne Evrope – PHILIA".

  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.