Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Izveštaj sa okruglog stola “Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Makedonije “
Pančevo, 04.04.2016.

Na Okruglom stolu “Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Makedonije “ održanog u Pančevu 04.04.2016., učestvovali su predstavnici srpske delegacije u Međuvladinoj mešovitoj komisiji Srbija-Makedonija, ambasade Republike Makedonije, Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice, lokalne samouprave, ustanova makedonske zajednice, nevladinog sektora, obrazovnih ustanova kao i mediji.

Projekat “Analiza sprovodjenja bilateralnih sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina Srbije sa Hrvatskom, Madjarskom, Rumunijom i Makedonijom” predstavio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Preliminarni izveštaj “Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Makedonije “ je prezentovala istraživačica Centra za regionalizam, Aleksandra Popov. Moderator skupa je bila saradnica Centra, Jelena Perković.

Učesnike Okruglog stola je pozdravio predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice i član srpske delegacije MMK Borče Veličkovski koji je rekao da, i pored činjenice da se MMK za Srbiju i Makedoniju nijedanput nije sastala, proteklih godina se mnogo radilo na unapređenju statusa i položaja makedonske zajednice u Srbiji koja inače spade u red manjinskih zajednica koje su to postale raspadom SFRJ.

On je takođe istakao da je interes makedonske manjine u Srbiji i srpske manjine u Makedoniji da se Komisija sastane što pre. Veličkovski je rekao da je 2009. održan jedan pripremni sastanak ali složeni mehanizmi pripreme za sednicu MMK je usporio ugovaranje prvog radnog sastanka. On je takođe rekao da se razmatraju jednostavnije procedure za rad MMK i da njen rad ne bi trebao zavisiti od političkog konteksta u državama potpisnica. Predstavnik ambasade Republike Makedonije Bojan Đorđev je rekao da se obavljaju pripreme za konstituisanje novog sastava makedonske delegacije u MMK i da postoje realne šanse da prva zajednička sednica MMK obe strane bude održana u 2017. godini.

Na Okruglom stolu je više puta ponovljeno da su Vlade Srbije i Makedonije imale zajedničke sastanke na kojima se govorilo o položaju makedonske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Makedoniji. Kada je reč o samom radu MMK on bi morao počivati na principu reciprociteta. Učesnici okruglog stola su definisali dva “otvorena pitanja” kada je reč o ostvarivanju prava makedonske zajednice u Srbiji. Prvo pitanje se odnosni na nedostatak adekvatnih udžbenika za nastavni predmet maternji jezik sa elementima makedonske kulture, uprkos činjenici da su rukopisi udžbenika prošli procedure odobravanja. Drugo otvoreno pitanje je informisanje makedonske zajednice na maternjem jeziku. Naime, pripadnici makedonske zajednice u Srbiji imaju TV emisiju “Makedonsko sonce” koja se emtuje na RTV Vojvodini i do privatizacije medija bila je reemitovana na TV Niš, TV Vranje i TV Leskovac. Posle privatizacije tih medija ona se više ne re-emituje i pored činjenice da je informisanje na makedonskom jeziku bilo sastavni deo programske šeme tih medijskih kuća. Oba otvorena pitanja biće verovatno uvrštena u teme budućih priprema za sednicu Međuvladine mešovite komisije Srbija Makedonija. Kada je reč o ostvarivanju prava makedonske zajednice na teritoriji Pančeva, istaknuta je dobra saradnja lokalne samouprave i makedonske zajednice. Makedonski jezik je u službenoj upotrebi u naseljenom mestu Jabuka a 2016. godine će se u ovom mestu obeležiti 70 godina doseljenja Makedonaca u Vojvodinu.


  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.