Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Izveštaj sa okruglog stola - Manjine

 Izvestaj

Novi Sad, 16.10.2017.

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 16. oktobra 2017. održan je okrugli sto pod nazivom „Manje brojne nacionalne zajednice -status položaj i otvorena pitanja”. Na okrulom stolu su predstavljeni rezultati šestomesečnog istraživanja koje su obavili saradnici Centra za regionalizam. U fokusu istraživanja bile su manje brojne nacionalne zajednice: češka, grčka, slovenačka, jevrejska, rusinska, ukrajinska i nemačka. Pored konstatacije da su pomenute zajednice nevidljive, istraživanje je identifikovalo i niz otvoenih pitanja sa kojima se ove manje brojne nacionalne zajednice suočavaju.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, pozdravio je učesnike uvodnim izlaganjem, a panelisti su bili, Vlado Radulović, predstavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Biljana Marković, predstavnica Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Milina Hrćan, zamenica sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za upravu, propise, obrazovanje i nacionalne manjine, Darko Baštovanović i Jelena Perković, članovi istraživačkog tima, kao i Jože Sivaček, predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine-zajednice i Saša Verbič, predsednik Nacionlnog saveta slovenačke nacionalne manjine-zajednice. Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici nacionalnih saveta, ambasada, skupštinskih odbora, multietničkih opština i udruženja građana.

Učesnicima je podeljena i publikacija „Manje brojne nacionalne manjine -istraživanje o statusu, položaju i otvorenim pitanjima manje brojnih zajednica u Srbiji“. koja je ujedno predstavljena na okruglom stolu.

Projekat „Manje brojne nacionalne manjine i poiltike antidiskriminicaije“ podržala je Kancelarija zaljnjudska i manjinska prava i Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise, obrazovanje i nacionalne manjine. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.