Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Konferencija: Ekonomski faktori i uticaj na položaj nacionalnih manjina u lokalnim zajednicama - primeri mađarske, hrvatske, rumunske i bugarske nacionalne manjineNovi Sad 14. decembra 2018

U Galeriji Matici srpske 14. decembra 2018. godine održana je konferencija na temu „Ekonomski faktori i uticaj na položaj nacionalnih mnjina u lokalnim zajednicama-primeri mađarske, hrvatske, rumunske u bugarske nacionalne manjine“ koja je održana u okviru istoimenog projekta koji je Centar za regionalizam realizovao uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Bugarske.

U radu konferenciji su učestvovali Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, Ivan Bošnjak državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Adrijan Borka iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, istraživači na projektu Darko Baštovanović i Jelena Perković, recenzent dr Aleksandar Raič, Gordana Lazarivić i predstavnici nacionalnih saveta. U diskusiji koja je vođena nakon što su istraživači izložili ključne nalze iz istraživanja, većina učesnika u raspravi je naglasila da je ova tema neopravdano do sada bila van žiže pažnje javnosti, a posebno nadležnih državnih orana. Naglašeno je da bi ovo mogao biti tek početak rada na ovom važnom pitanju, a da bi se u nastavku trebalo pozabaviti ne samo sredstvima koje nacionalne zajednice dobijaju od domicilne zemlje ili zemlje matičnog naroda, nego i na njihovo privredno okruženje, odnosno na mere koje se preduzimaju za privredni razvoj područja u kojem su nastanjeni. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.