Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


KONFERENCIJA „STATUS I POLOŽAJ NACIONALNIH MANJINA U DRŽAVAMA NASTALIM RASPADOM SFRJ“Novi Sad 18. jun 2019

Centar za regionalizam je uz podršku Hanns Seidel fondacije, 18. juna 2019. u Novom Sadu organizovao konferenciju na temu STATUS I POLOŽAJ NACIONALNIH MANJINA U DRŽAVAMA NASTALIM RASPADOM SFRJ. Na ovoj konferenciji su vrhunski stručnjaci iz ove oblasti iz svih šest država nastalih raspadom SFRJ predstavili normativni i institucionalni okvir i stanje u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina u svakoj od ovih država.

Na otvaranju konferencije govorili su Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar, Vlado Radulović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Klaus Fisinger, regionalni direktor Hans Zajdel fondacije, kao i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam. Konferenciji je prisustvovao i Aleksandar Petrović, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Cilj ove konferencije je bio da se kroz upoređivanje sistema zaštite prava manjina u državama ex Jugoslavije sagledaju primeri dobre prakse koji bi se mogli primeniti i u drugim državama, kao i da se otvori rasprava o potrebi i mogućanosti razvijanja mehanizama za dodatno unapređenje položaja manjina na regionalnom nivou. To je tim značajnije za ovo područje jer su se uz stare, odnosno tradiconalne manjine u ex Jugolsvaiji, njenim raspadom pojavile i nove manjine, koje čine narodi koji su nekada živeli u zajedničkoj državi. Pitanje zaštite prava manjina na regionalnom nivou je značajno i sa gledišta stabilnosti regiona i unapređivanje regionanalne saradnje, jer uz druga otvorena pitanja između navedenih zemalja, ono dodatno doprinosi povremenom zaoštravanju njihovih odnosa. Na ovoj konferenciji pored eksperata iz ove oblasti, predstavnika diplomatskih predstavništava zemalja ex jugoslavije, predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina, organizacija civilnog društva i medija, učestvovali su i predstavnici međunarodne zejednice. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.