Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Ekonomski podsticaj nerazvijenim opštinama i položaj nacionalnih manjina


Početkom jula Centar za regionalizam je započeo realizaciju novog jednogodišnjeg projekta pod nazivom Ekonomski podsticaj nerazvijenim opštinama i položaj nacionalnih manjina. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

Cilj projeta je da se utvrdi u kojoj meri je Republika Srbija ispunila obaveze iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina (Poglavlje X) u pogledu ulaganja u nerazvijena područja gde žive nacionalne manjine.

Povod ovog istraživanja je činjenica da značajan broj pripadnika manjinskih zajednica živi u severoistočnim, južnim i jugoistočnim delovima Srbije čije opštine spadaju u III i IV grupu razvijenosti što je znatno ispod republičkog proseka.

Istraživanje se sprovodi u sledećim opštinama: Alibunar, Plandište, Nova Varoš, Tutin, Negotin, Žagubica, Dimitrovgrad i Bujanovac.

Iz podataka koje će se dobiti kroz istraživanje, utvrdiće se faktičko stanje i efekti ulaganja u nerazvijene oštine na osnovu čega će projektni tim dati adekvatne preporuke i mere unapređenja. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.