Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


KONFERENCIJA „DVE DECENIJE POSLE“

 Izvestaj

Novi Sad 01. jul 2020

Dve decenije od početka normalizacije odnosa u dejtonskom četborouglu

Dve decenije Igmanske inicijative

Ove godine su se namirile dve okrugle godišnjice – dve decenije od početka normalizacije odnosa između zemalja Dejtonskog sporazuma i dvadeset godina postojanja Igmanske inicijative, kao najstarije regionalne mreže u regionu. Obe godišnjice su obeležene na konferenciji koja je 20. juna 2020. održana u Beogradu. Predstavljajući ekspertski izveštaj o dve decenije od početka normalizacije odnosa dejtonske četvroke, njegovi autori Zlatko Dizdarević i Dragan Đukanović su konstatovali da je u odnosima četiri zemlje za to vreme napravljen pun krug, pa se od regresije, preko početka normalizacije odnosa, ponovo došlo do regresije. Jelica Minić je u okviru ove teme govorila o saradnji zemalja regiona u vreme pandemije covid 19 i konstatovala da je i pored opšte situacije u vreme pandemije bilo i svetlih primera međusobne saradnje i solidarnosti.

U okviru teme Izazovi demokratije u regionu u dve hiljade dvadesetim, kao panelisti na konferenciji učestvovali su prof. dr Jovan Komšić, politikolog, prof. dr Dubravka Stojanović, Filozofski fakultet u Beogradu i prof. dr Ivan Vujačić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Na kraju konferencije, povodom obeležavanja dve decenije postojanja Igmanske inicijative promovisana je Knjiga „Marš dug dve decenij“, čiji je autor Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju. O ovom jubileju i knjizi govorili su Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske 2000 – 2010. i član Igmanske inicijative, Zoran Panović, novinar, Tomislav Jakić, novinar i spoljnopolitički savetnik nekadašnjeg predsednika Hrvatske, Vehid Šahić, kopredsednik Igmanske inicijative za Bosnu i Herecgovinu i Aleksandar Popov, autor knjige. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.