Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Projekt “Ostvarivanje prava mladih na zapošljavanje i osnaživanje na izlazak na tržište rada”Novi Sad 25. Mart 2021

Centar za regionalizam, uz podršku Ambasade Australije, početkom 2021. godine započeo je sa realizujacijom projekta “Ostvarivanje prava mladih na zapošljavanje i osnaživanje na izlazak na tržište rada”. U okviru projekta je sačinjen je vodič RADNA KNJIŽICA ZA MLADE koji se nalazi u odeljku PUBLIKACIJE ovog sajta. Projektom je predviđeno da se u šest lokalnih zajednica u Srbiji, (Novi Sad, Subotica, Beograd, Zaječar, Niš i Novi Pazar), održe dvodnevni treninzi koji treba da im pomognu u osnaživanju za izlazak na tržište rada. Tokom treninga učesnici će se osposobiti da i sami kasnije edukuju mlade u svojoj sredini o ovoj materiji. Glavne teme ovih treninga biće:

  • tri generacije prava koja proizilaze iz Ustava i domaćeg zakonodavstva, kao i međunarodnih dokumenata,
  • radna i socijalna prava,
  • položaj mladih na tržištu rada u Srbiji,
  • ulazak na tržište rada,
  • zakon o radu,
  • ono o čemu treba da znate - Nacionalna služba za zapošljavanje, zapošljavanje, ugovor o radu (rad na neodređeno vreme, rad na određeno vreme, ugovor o radu, praksa, „rad na crno“),
  • kako se organizovano boriti za svoja prava iz radnog odnosa,
  • uloga sindikata u zaštiti prava iz radnog odnosa.
U okviru projekta biće sprovedeno i ekspertsko istraživanje o glavnim problemima mladih ljudi koji stupaju na tržište rada. Rezultati istraživanja će kao policy paper biti predstavljeni na završnoj konferenciji na kojoj će učestvovati predstavnici nadležnih organa sa centralnog nivoa i šest lokalnih samouprava, predstavnici krovne organizacije mladih u Srbiji, kancelarija za mlade i organizacija za mlade iz šest lokalnih samouprava u kojima se projekat realizuje, Nacionalne služba za zapošljavanje i reprezentativnih sindikata. Na osnovu diskusije sačiniće se preporuke za centralni i lokalne nivoe vlasti. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.