Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


KONFERENCIJA Brojnost manjina utiče na ostvarivanje pravaNovi Sad 15. April 2021

Na regionalnoj konferencije 8. aprila 2021. koju je Centar za regionalizam organizovao uz podršku Fondacije Hanss Seidel, pripadnici nacionalnih manjina iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije složili se da su odredbe Zakona zasnovane na statističkoj brojnosti često prepreka u ostvarivanju manjinskih prava posebno kada je reč o manje brojnim nacionalnim manjinama.

Posebno problem uzajamne veze brojnosti jedne nacionalne manjine i mogućnosti ostvarivanja prava uočene se u mogućnosti korišćenja prava na službenu upotrebu jezika i pisma, obrazovanja i u informisanju. Predstavnici manjinskih zajednica su takođe uočili da se problem brojnosti pokazao i u mehanizmima demokratskog izbora političkih predstavnika nacionalnih manjina.Na istoj konferenciji je ukazano na važnost predstojećeg popisa stanovništva za pripadnike nacionalnih manjina i njihovo slobodno nacionalno izjašnjavanje. Inače , popis je zbog epidemiološke situacije u većini zemalja pomeren ili za kraj ove godine ili planiran u 2022. godinu. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.