Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Trening za mlade u Novom Sadu u okviru projekta “Ostvarivanje prava mladih na zapošljavanje i osnaživanje na izlazak na tržište rada”Novi Sad 21. April 2021

U okviru projekta “Ostvarivanje prava mladih na zapošljavanje i osnaživanje na izlazak na tržište rada”, koji je podržala Ambasada Australije u Beogradu, 12. i 13. aprila 2021. godine održan je trening za mlade iz Novog Sada, uglavnom maturante srednjih škola u ovom gradu. Na treningu je učestvovao preko dvadeset mladih maturanata. Prvog dana treninga učesnici treninga su imali priliku da prate prezentaciju koju je pripremila Marija Martinić, trener na projektu koja se odnosi na osnaživanje mladih za izlazak na tržišt rada. Drugog dana mladi učesnici treninga su imali priliku da postavljaju pitanja treneru i da kroz neposrednu komunikaciju razjasne stvari koje su im ostale nejasne nakon prezentacije. Među pitanjima koja su tom prilikom postavljana izdvajamo:

  • koga država štiti poslodavce ili zaposlene, ili i jedne i druge i na koji način,
  • da li sindikati mogu efikasno da se izbore za prava radnika,
  • kakve su sankcije prema poslodavcima koji ne ispunjavaju svoje obaveze prema zaposlenima (na primer ne uplaćuju doprinose)
  • na koji način se sprečava diskriminacija prema ženama u radnom odnosu - posebno prema trudnicama
  • država se hvali da je naša prednost u dovodjenju investitora što imamo jeftinu radnu snagu - da li treba time da se ponosimo,
  • kako sprečiti zapošljavanje po stranačkoj osnovi,
  • da li naš zakon o radu na adekvatan način štiti prava radnika.
Učesnici treninga su na kraju izrazili zadovoljstvo nivoom prezentacije i samog treninga. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.