Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


ZOOM KONFERENCIJA
Osnaživanje mladih u Srbiji za njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada, kao i za uspešniju borbu za ostvarivanje njihovih prava i interesaNovi Sad 25. Jun 2021

Zoom konferencija na temu “Osnaživanje mladih u Srbiji za njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada, kao i za uspešniju borbu za ostvarivanje njihovih prava i interesa”, koja je održana 25. juna 2021. godine je bio poslednji događaj u okviru projekta sa istoimenim nazivom koji je u prvoj polovini godine realizovao Centar za regionalima uz podršku Ambasade Australije u Beogradu. U okviru ovog kompleksnog projekta realizovana je serija od šest treninga za maturante srednjih škola sa ciljem da se bolje upoznaju sa mogućnostima za izlazak na tržište rada, kao i pravima koja im sleduju iz radnog odnosa kada ga jednom zasnuju. U okviru projekta je u štampanoj i elektronskoj formi izdata publikacija Radna knjižica za mlade.

Na početku konferencije učesnicima se obratio Liang Zeng, zamenik ambasadorke Australije u Srbiji koji je istakao zadovoljstvo što je Ambasada Australije i na ovaj način mogla da da doprinos unapređivanju uslova za zapošljavanje mladih u Srbiji. On je iskoristio priliku i da iznese iskustva Australije u oblasti zapošljavanja mladih.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, je u svom izlaganju učesnike konferencije upoznao sa naporima koje ova služba preduzima kako bi olakšala izazak mladih na tržište rada. Po njegovom mišljenju ovaj projekat je bio koristan jer je omogućio jednom broju mladih da dođu do informacija o tome kako da iskoriste usluge koje im Nacionalna služba za zapošljavanje pruža kada krenu u potragu za svojim prvim zaposlenjem i šta mogu da očekuju od ove službe.

Učesnicima se obratio i Munir Rageb Aga, profesor Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin u“ u Novom Sadu, čiji su maturanti učestvovali u treningu, istakavši da je trening bio koristan ne samo za učenike, nego i za profesore koji su ga pratili, jer mnoge stvari koje je čuo tom prilikom nije imao priliku ranije da sazna. U tom smislu on je predložio da se u okviru predmeta Građansko obrazovanje deo nastave posveti i ovoj problematici, što bi bilo korisno, posebno za učenike završnih razreda srednje škole.

U panelu u kojem su govorili predstavnici Krovne organizacije i kancelarija za mlade iz Kragujevca i Niša rečeno je da je mladima koji izlaze na tržište rada dragocena pomoć koja im se pruža kroz ovakve projekte. Jovan Milić iz Kancelarije za mlade iz Niša je pritom izneo stav da mladi ne odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom samo zbog toga što posla za njih nema dovoljno u Srbiji, nego da na to utiče i opšta loša društvena atmosfera u Srbiji. Pritom je kritički ocenio da bi i sami mladi morali biti aktivniji u stvaranju uslova za svoje prvo zaposlenje tako što bi volontirali u nekoj organizaciji ili instituciji.

Na kraju konferencije učesnicima su se obratili i Olivera Bobić potpredsednica Saveza samostalnih sindikata Srbije, kao i Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost. Oni su izneli kritičke stavove na račun Zakona o radu, koji u sadašnjem obliku u znatnoj meri redukuje prava radnika, kao i ulogu sindikata i izneli očekivanje da će dogledno vreme doći do njegove promene, kako bi se stvorili uslovi za efinasniju zaštitu prava zaposlenih. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.