Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


MARINI FRATUCAN NAGRADA ZA NEGOVANJE DOBROSUSEDSKIH ODNOSA SRBIJE I REGIONALNE SARADNJENovi Sad 22.jun 2021

Centar za regionalizam, Evropski pokret u Srbiji i Centar za spoljnu politiku po prvi put dodelili nagradu „Živorad Kovačević“

Marina Fratucan, novinarka Tv N1 je prva dobitnica nagrade „Živorad Kovačević“, koju su ove godine uvele organizacije civilnog drištva Centar za regionalizam, Evropski pokret u Srbiji i Centar za spoljnu politiku. Nagrada je namenjena pojedincima koji su dali doprinos unapređivanju dobrosusedskih odnosa Srbije i regionalne saradnje. Svečanost povodom dodele nagrade održana je 22. juna u galeriji Had u Beogradu, a pokrovitelj dodele nagrade je bio Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji.

Ovogodišnjoj, i prvoj dobitinici Marini Fratucan nagradu su uručili Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku.

U svom obraćanju, prilikom uručivanja nagrade, Aleksandar Popov je rekao:

Pokretanje nagrade “Živorad Kovačević” je pokušaj da ime ovog velikog čoveka i njegovo delo ne odu u zaborav jer smo često kratkog pamćenja kada su u pitanju dobra dela, a jako dobro pamtimo zla koja su, posebno nama, bilo kad učinjena. Živorad Kovačević, ili naš Žika, je ceo svoj život posvetio građenju mostova među ljudima, narodima i državama – kao gradonačelnik Beograda, kao diplomata i kao jedan od najistaknutijih aktivista civilnog društva. Od 2000. godine kada je osnovana, pa sve do njegove smrti bio je predsednik Saveta Igmanske inicijative i obnavljajući ratom pokidane veze, čak i kada je teško oboleo, stizao je i u najzabačenije delove našeg regiona, ulivajući nadu da nije večiti usud ovih prostora svađa i sukobljavanje. Čovek takvog ugleda otvarao nam je sva vrata, čak i šefova država u regionu, a reč ćoveka takvog ličnog i intelektualnog poštenja i integriteta se uvek slušala sa velikim uvažavanjem. Iza njega su ostale brojne napisane knjige iz oblasti spoljne politike, diplomatije, pa čak i lingvistike. Poslednja knjiga potpisana njegovim imenom, koju je Igmanska inicijativa izdala nepunih godinu dana pre njegove smrti, nosi simboličan naziv “Mostovi Igmanske inicijative” i u njoj su sabrana sva njegova izlaganja koja je o situaciji u regionu imao na sesijama Igmanske inicijative.

Moto ove knjige napisan na zadnjoj klapni je citat Isaka Njutna koji glasi – gradimo previše zidova, a premalo mostova. Pročitaću jedan citat iz ove knjige koji može biti poruka i prvoj dobitnici ove nagrade, ali i svima koji su krenuli ili ili već idu tim trnovitim putem obnove kominikacije među ljudima koje su ratovi iz devedestih tragično podelili.

Ta vera u neophodnost i mogućnost dijaloga na svim nivoima svima nam je potrebna. Lako je obeshrabriti se početnim neuspesima i podeliti atmosferu uzaludnosti razgovora sa „onima tamo“.Ko god se bavi time ne dobija aplauze i slavu u svojoj sredini, koja na to po pravilu gleda sa podozrenjem, neraspoloženjem pa i neprijateljstvom. Ali bez takvih napora bićemo osuđeni na dugotrajnu izolovanost i dalje tragično zaostajanje za drugima koji su našli snage da problemima pogledaju u oči i sa njima se hrabro uhvate u koštac. Ne smemo tu priliku propustiti zbog generacija koje će nas zameniti, niti imamo pravo da im prenesemo sve naše poraze, strahove i mržnje i osudimo ih na život bez prave slobode i napretka. I zato ova nagrada, da kroz podsećanje na ovog velikog čoveka odamo priznanje onima koji su idući tim ne baš ružama posutim putem kojim je išao i Živorad Kovačević doprineli izgradnji mostova prema susedima i regionalnoj saradnji”. 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.